بیضه (گناد)
بیضه ها غدد جنسی در مردان هستند که در پشت الت تناسلی درون کیسه ای از پوست به نام اسکروتوم قرار گرفته اند . بیضه ها اسپرم را تولید و ذخیره می کنند و در عین حال. منبع اصلی هورمون های مردانه در بدن هستند .
این هورمون ها ،کنترل رشد اندام های تناسلی و سایر مشخصات. مردانه از قبیل موی صورت و بدن ،خشونت صدا و پهنای شانه ها را به عهده دارند .
سرطان بیضه :
در مقایسه با دیگر سرطان های مختص مردان مانند سرطان پروستات ، سرطان بیضه نادر است . به هر حال ، این نوع سرطان شایع ترین نوع سرطان در مردان 29 تا 35 ساله می باشد .
از آنجایی که سرطان بیضه در یک عضو خارجی اتفاق می افتد ، بزرگ شدن انها با بررسی معمول بیضه ها قابل مشاهده است. با تشخیص به موقع و درمان سریع ،می توان به بهبود ان امیدوار بود .
این سرطان به دو دسته سمینوم و غیر سمینوم تقسیم می شود :
- مینوم شایع ترین و درمان پذیرترین نوع تومور بیضه است و بیش از 50 درصد سرطان های بیضه را به خود اختصاص. می هد . از آنجایی که این تومور به کندی انتشار می یابد ، در صورتی که به موقع از پیشرفت ان جلوگیری شود ، به راحتی قابل درمان خواهد بود .
- سرطان غیر سمینومی بیضه به چند نوع تقسیم می شود که در بعضی از انها درمان با انواع دیگر متفاوت است . از انجایی که مداوای صحیح بر تشخیص صحیح استوار است ، شناسایی سریع و دقیق تومور اهمیت دارد . تومور اولیه معمولا به یک بیضه محدود است اگر چه احتنال ناچیزی (5 درصد یا کمتر) وجود دلرد که تومور در بیضه دیگر نیز ایجاد گردد .
علایم
سرطان بیضه در 11 تا 15 درصد از مردانی که بیضه شان پایین نیامده است، دیده می شود . اگر چه دلیل اصلی این ارتباط نامشخص است ،پایین نیامدن بیضه به عنوان عامل خطرساز در سرطان بیضه به شمار می اید .
در نوزادان. باید این مشکل با عمل جراحی رفع گردد تا در اینده از ایجاد سرطان بیضه جلوگیری شود . مردانی که اکنون یا در گذشته دچار بیضه های پایین نیامده بوده اند ، باید به محض کشف هر توده یا احساس سفتی در بیضه های خود جهت بررسی به پزشک مراجعه نمایند . در بسیاری از موارد سرطان بیضه پس از وارد امدن ضربه به بیضه کشف می گردد . صدمه به بیضه ها عامل ایجاد سرطان بیضه نیست بلکه باعث ایجاد توجه به بیضه و کشف توده هایی. می شود که از قبل در ان بوده است . عامل دیگری که می تواند زمینه ساز سرطان بیضه باشد ، مصرف داروهای حاوی استروژن در زمان بارداری توسط مادر و اثر ان ها روی جنین مذکر است .
سرطان بیضه در بین افراد دوقلو یا برادران و اعضای خانواده فرد مبتلا بیشتر از سایر افراد طبیعی جانعه دیده می شود . این مشاهده مطرح کننده دخالت عوامل ژنتیکی در ایجاد سرطان بیضه می باشد . البته این نظریه مورد قبول همه متخصصان نیست.
علایم دیگر سرطان بیضه عبارتند از :
1_ درد در کشاله ران ،شکم یا پهلو ها
2_درد یا ناراحتی در یک بیضه یا درون اسکروتوم
3_بزرگی یا حساسیت پستان در مردان
4_احساس سنگینی در اسکروتوم
5_ ایجادتوده در ناحیه گردن
6_ برامدگی هر یک از بیضه ها
پیشگیری :
تقریبا تمام سرطان های بیضه در ابتدا به عنوان توده ای بدون درد در بیضه کشف می شوند .
برای کشف زودرس سرطان های بیضه پیشنهاد می شود که مردان هر ماه بیضه های خود را معاینه کنند . این کار بعد از یک حمام یا یک دوش گرم در زمانی که کیسه بیضه شل است ، به بهترین شکل قابل انجام است . هر بیضه باید به ارامی بین شست و انگشتان هر دو دست غلتانده شود . هر توده یا تورم کشف شده ممکن است سرطان نباشد اما به هر حال باید توسط پزشک بررسی گردد .
تشخیص : آزمایشات تشخیصی شامل : پرتونگاری قفسه سینه ،سی تی اسکن شکم ، آزمون های خون (beta HCG و آلفا فیتوپروتیین )، سونوگرافی ،ivp ، بیوپسی (نمونه برداری) می باشد .