پروستات یک غده کوچک در زیر مثانه است که در تمام مردان وجود داشته و بعد از 50 سالگی به تدریج بزرگ و با فشار بر روی مجرای ادرار منجر به اشکال در دفع ادرار می شود.
در صورتیکه این عارضه شدید بوده و با دارو درمان نشود پزشک پس از معاینه و بررسی های اولیه ملنند سونوگرافی و گاه سیستوسکوپی اقدام به عمل جراحی باز پروستات می نمایدکه این روش موثر تر از روش ( برش پروستات از طریق مجرا ) بوده و عوارض کمتری دارد. سوالات رایجی و مراقبت های لازم بعد از عمل پروستات که ممکن است پیش بیاید در ادامه خواهد آمد:
1_ چه موقع می توانم راه بروم ؟
از صبح روز بعد از عمل می توانید به تدریج. و با کمک دیگران راه بروید . برای این کار باید با راهنایی پزشک یا پرستار سوند ها را موقتا بسته و انها را با دست خود بگیرید و ارام راه بروید
2_ رژیم غذایی پس از عمل چیست ؟
اولین شب بعد از عمل معمولا چیزی نباید بخورید . از صبح روز بعد عمل به تدریج لز مایعات استفاده کرده و در صورتی که استفراغ نداشتید از ظهر غذای معمولی را شروع کنید
3_پس لز عمل چند روز باید بستری بود ؟
این بستگی به روند بهبود شما دلرد و معمولا 2 الی 4 روز بستری خواهید بود . در طی این زمان پانسمان به طور مرتب تعویض شده و سوند و سایر لوله ها با نظر پرشک جراح به تدریج خارج می شوند و فقط با یک سوند مرخص می شوید .
4_پس از چه مدت می توان سر کار رفت ؟
حدود 7 الی 10 روز پس از عمل اخرین سوند شما خارج می شود و یک هفته بعد ار ان می توانید به فعالیت های عادی خود برگردید .
5_پس از ترخیص تا چه زمان باید پانسمان عوض کرد ؟
دو روز بعد می توانید پانسمان پس از عمل را بردارید و از این زمان به بعد معمولا نیاز به پانسمان زخم وجود ندارد مگر اینکه به علت مشکل خاصی پزشک ان را توصیه کند
6_ چه زمانی پس از عمل می توان به حمام رفت ؟
تا زمانی که در بخش بستری هستید نباید به حمام بروید ولی دو روز پس لز ترخیص می توان به حمام رفت در این رابطه حتما نظر پزشک را جویا شوید .
7_بخیه ها چه زمانی خارج می شوند ؟
بخیه ها 7 الی 10 روز بعد خارج می شوند
8_پس از ترخیص چه دارویی مورد نیاز است ؟
علاوه بر مسکن تا زمانی که سوند دارید و تا 24 ساعت پس از ان مصرف انتی بیوتیک الزامی است . همچنین در صورتیکه قبل لز عمل از دارویی برای بزرگی پروستات استفاده می کردید پس از عمل نیازی به ادامه مصرف ان ندارید
9_ایا جای برش عمل باقی می ماند ؟
یک برش عمودی حدود 5 سانتیمتر در زیر ناف ایجاد می شود که اثر ان به تدریج و طی 6 ماه کمرنگ می شود .
10_ ایا احتمال عود بزرگی پروستات وجود دارد ؟
این احتمال بسیار کم است .البته یکی از عوارض عمل پروستات تنگ شدن مجاری ادراری است که خود را با همان علایم قبلی (باریک شدن و قطره قطره امدن ادرار) نشان می دهد. ممکن است به اشتباه تصور شود که بزرگی پروستات عود کرده است . این عارضه نادر است و درمان ان به صورت اندوسکوپیک ( جراحی بسته) و معمولا اسان است .

عوارض عمل جراحی
عمل جراحی پروستات بر روی توانایی جنسی تاثیری ندارد ولی اکثر مواقع به هنگام مقاربت مایع منی خارج نمی شود .
این مساله به علت برداشته شدن پروستات. برگشت مایع منی به داخل مثانه بوده و بعدا این مایع به همراه ادرار دفع می شود . بیماران نباید خارج نشدن منی را به عنوان ناتوانی جنسی تلقی کنند
توصیه های لازم
برای خارج کردن سوندها و سایر لوله ها حتما به پزشک مراجعه کنید .خارج کردن زودتر از موعد یا بدون اطلاع پزشک ممکن است عواقب وخیمی به دنبال داشته باشد.
در صورتیکه پس از خارج کردن سوند ها دچار احتباس ادراری شدید یا نشت ادرار از محل سوند شکمی یا لبه های زخم وجود داشت فورا به پزشک مراجعه نمایید.
در صورت تب بیشتر از 38 درجه به پزشک خود مراجعه کنید.
پس از اماده شدن جواب پاتولوژی غده پروستات حتما ان را به رویت پزشک معالج برسانید.
مراقبت بعد از عمل جراحی
معمولا حدود 2 تا 4 روز پس از عمل در بیمارستان بستری خواهید بود.
در 24 ساعت اول پس ار عمل جهت کنترل خونریزی در ادرار به طور مداوم از شستشوی مثانه با سرم استفاده می شود.
بعد از برطرف کردن خونریزی و خارج کردن لوله شکم شما می توانید با سوند مجرا مرخص شوید و چند روز بعد جهت خارج کردن سوند مجرا و کشیدن بخیه ها به طور سرپایی به پزشک مراجعه کنید ( با در دست داشتن جواب بیوپسی)
در تعداد کمی از بیماران برگشتن کامل کنترل و اختیار ادرار تا مدتی طول می کشد.
مراقبت در منزل
ادرار تا چند روز ممکن است قرمز رنگ باشد برای رفع این مساله اگر محدودیت از نظر پزشک معالج ندارید حداقل ساعتی یک لیوان اب یا مایعات دیگر بنوشید.
شما تا چند روز طبق دستور پزشک انتی بیوتیک خوراکی مصرف خواهید نمود .
بعد از خارج کردن سوند ممکن است تا چند روز حالت تکرار ادرار و سوزش و اضطرار ر دفع ادرار داشته باشید که به تدریج برطرف می شود.
6 تا 8 هفته بعد از عمل ز بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید.
در صورت تب و بند امدن ادرار و یا تورم بیضه ها حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
قبل از عمل جراحی
مشاوره با بیمار توسط متخصص بیهوشی انجام می شود.
به شما توصیه میشود به منظور کاهش احتمال خونریزی 10 روز قبل از عمل از مصرف اسپرین و سایر داروهای ضد التهاب (مانند ایبوپروفن و ایندومتاسین) خودداری نمایید.
امادگی برای عمل از شب. قبل از عمل می بایست ناشتا باشید .ممکن است نیاز به سرم و انتی بیوتیک. تزریقی باشدکه برای شما شروع. می شود . در صورت نیاز به تزریق خون ,حین عمل , از قبل برای شما خدن همگروه رزرو می شود.
حین عمل جراحی
عمل جراحی معمولا با بیحسی نخاعی انجام می شود . در این روش با تزریق ماده بی حسی در بین مهره های کمر بی دردی کامل حین عمل جراحی ایجاد می شود. بعد از خارج کردن پروستات برای کنترل خونریزی بعد از عمل در برخی روش ها یک سوند از راه شکم داخل مثانه قرار داده می شود .